Herkomst vlees

Inhoudsopgave

Rundvlees

Zoals het ’n vakman betaamt, staat bij ons de zorg voor de beste kwaliteit vlees hoog in ’t vaandel. Daarom houden we de inkoop van ons rundvlees graag in eigen hand. Dit vlees voldoet aan speciale eisen op het gebied van afkomst, voeding, gezondheid en welzijn. Hierdoor weet je dat je bij de Keurslager altijd verzekerd bent van een veilig en vertrouwd stukje rundvlees.

Van biefstuk tot entrecote en van rosbief tot magere stooflapjes. Niets zo veelzijdig als rundvlees. Botermals rundvlees is dan ook een van onze specialiteiten. Er zijn veel verschillende runderrassen met hun eigen kwaliteiten. Wij hebben gekozen voor rundvlees van Nederlandse runderen en geïmporteerd rundvlees.

Simmentaler

Het Simmentaler-rund loopt op de Zuid-Duitse Alpen rond. Het vlees van deze runderen heeft een mooie vetbedekking, een fijne structuur en een goede vetdooradering. De koeien zijn minimaal drie jaar oud en groeien langzaam doordat ze veel ruimte hebben. Bovendien hebben ze veel beweging gehad, waardoor het vlees smaakvoller wordt. Daarnaast worden de karkassen zes weken lang in de koelcel gehangen, waardoor het vlees rijpt op de botten en zijn malsheid en smaak ontwikkelt. De lenden van dit rund geven heerlijke entrecotes.

Varkensvlees

Varkensvlees van uitsluitend Nederlandse boeren die op een duurzame, veilige en ambachtelijk wijze varkens houden. De varkenshouders zijn kleine familiebedrijven uit de regio die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en waarbij de zorg voor de dieren nog van zelfsprekend is. De boeren letten zoveel mogelijk op het milieu en het welzijn van hun dieren. De varkens hebben een dierwaardig leven, met veel licht, lucht en bewegingsruimte. Zij beschikken altijd over vers drinkwater en ‘speelgoed’. Daarnaast zijn eisen opgesteld op het gebied van welzijn, milieu en vervoer. Van boerderij tot slager; in de hele keten zijn afspraken gemaakt om energie te besparen en milieubelasting te voorkomen.

Heyde Hoeve

Boerderij de Heyde Hoeve staat in het dorpje Gerwen, gemeente Nuenen. Het is de bakermat van coöperatie Heyde Hoeve. Een coöperatie met varkensboeren met aandacht en zorg voor het dier en behoud van de natuurlijke omgeving. Onze varkens zijn Duroc varkens met hangende oren. Over de oorsprong van het Duroc ras bestaan verschillende verhalen. Waarschijnlijk komt het Duroc varken uit Amerika. Dit ras ontstond rond 1800 uit verschillende rode varkenssoorten. Het moderne Duroc varken is een kruising van de Jersey Red en het oudere Duroc uit New York. Op de Heyde Hoeve hebben wij onze eigen kruising. De meeste varkens van ons zijn roze maar zo af en toe zit er een nestje roodbruine biggetjes bij!

Livar

Het vlees van het Livar varken heeft een onderscheidende, uitmuntende smaak en vleeskwaliteit. Livar staat in het teken van een vorm van dierhouderij die zich uit in maximaal dierenwelzijn. De combinatie van granen, bijzondere rassen en het scharrelen in een weelde van ruimte maakt Livarvlees tot een uniek product. Livarvlees is ambachtelijk, eerlijk en lekker!

Krull varkensvlees

Krull varkensvlees is afkomstig van het Piétrain-varken, bekend om zijn uitstekende vleeseigenschappen. Het Piétrain-varken zet meer vlees aan dan andere varkenssoorten en heeft een laag vetgehalte. Het vlees heeft ook een fijnere structuur. Krull heeft als eerste varkensketen met de Wroetstal een Beter Leven Ster ontvangen van de Dierenbescherming. In de wroetstal hebben de varkens meer bewegensruimte en zorgt de dikke laag met strooisel voor een comfortabel ligbed waar de varkens op kunnen rusten.

Kip & kalkoen

Een lekker gekruide kip uit de oven, een gemarineerde kipsaté of een klassieke, zacht gestoofde coq-au-vin. Met kip kun je alle kanten uit. Ook in  wereldgerechten, zoals een Mexicaanse wrap of Thaise curry. Maar wat bepaalt nou de smaak en de kwaliteit?

Natuurlijk scharrelen

De combinatie van gebalanceerde voeding, frisse lucht, spel en beweging bepaalt in sterke mate de kwaliteit en malsheid van het kippenvlees. Voor dit vlees met een verhaal ben je bij de Keurslager aan het juiste adres.
We kunnen je precies vertellen waar de kip vandaan komt. Je weet dus wat je eet. Voor vlees met een keurmerk betaal je iets meer, maar dat proef je dan ook.

Je proeft dat het gaat om kwaliteitsvlees. Smaakvol, lekker mals en zacht. Geniet van het heerlijke kippenvlees op je bord.

Lamsvlees

Het juiste voer is essentieel voor de kwaliteit van het vlees. Elke schapenhouder bepaalt zelf wat de beste voeding is. Zo is dat vaak een mix van maïs, suikerbiet, granen en grassoorten. En kruiden  mogen niet ontbreken. Want de kruiden die een lam eet, proef je direct terug in het vlees.

Goed geregeld

Hoe beter de leefomstandigheden van het lam, hoe beter de kwaliteit en de smaak van het vlees. Dat betekent vooral: genoeg beweging. Eigenlijk is dat bij elke schapenhouderij in Nederland goed geregeld.

Veel lamsvlees is bovendien afkomstig van boerderijen waar men schapen ‘erbij doet’. Geen grote kuddes dus, maar kleine aantallen schapen. Die alle tijd en ruimte krijgen om lekker in de wei te grazen. En dat proef je!

Kalfsvlees

Kalfsvlees is mooi, zacht vlees. Het heeft een bepaalde frisheid, die je ook wel bij lamsvlees proeft. De smaak is nog niet zo vol als bij volwassen runderen of schapen, maar wel duidelijk aanwezig. En dat in combinatie met een heel malse structuur. 

Melk en vlees

Nederland is een grote producent van kalfsvlees. En dat heeft te maken met het feit dat we een echt zuivelland zijn. Om melk te blijven geven, moeten koeien regelmatig kalveren. Veel kalveren gaan vervolgens naar een kalvermesterij.

Kalvermester Leo de Jager uit Lekkerkerk houdt al meer dan dertig jaar kalveren Gemiddeld gaat het om zo’n 200 kalveren, van verschillende rassen. Ze zijn afkomstig van verschillende  zuivelboerderijen in de Krimpenerwaard. De eerste weken is het belangrijk dat ze voldoende biest meekrijgen. Dit is de eerste melk van een koe die net gekalfd heeft en onmisbaar voor hun weerstand.